اندازه‌گیری میزان نقدینگی و مفهوم پول

Mahdi
Mahdi Jan 16, 2022
اندازه‌گیری میزان نقدینگی و مفهوم پول

اندازه‌گیریِ میزان نقدینگی موجود در یک سیستم اقتصادی همیشه موضوع چالش برانگیزی بوده و هست. به دلیلِ پیچیده‌گیِ «مفهومِ پول» و همچنین ابعادِ گسترده‌ی جزئیات اقتصادی، راه‌های مختلفی برای اندازه‌گیریِ میزان نقدینگی موجود توسط محققینِ این حوزه پیشنهاد شده است. این مقیاس‌های گوناگون با عنوان M مورد اشاره قرار می­‌گیرند. مفهوم M شامل M0، M1، M2  و M3 می‌شود که در این بین M2 به دلیلِ اینکه بازه‌ی گسترده‌تری را شامل می‌­شود از کاربرد بیشتری هم برخوردار هست.

تعـاریف:

·        :M0 مجموعه‌­ی پول‌­های فیزیکیِ در گردش (اعم از سکّه و اسکناس) + موجودیِ بانک‌­ها در نزدِ بانک مرکزی

·        M1: M0 + تراول چک‌­ها و پول‌­های موجود در حساب‌­های جاری

·        M2: M1 + پول‌­های در گردشِ موجود در بازار + پول‌های موجود در حساب­‌های پس‌­انداز

·        M3: M2 + سپرده‌های مدت‌دار بانکیِ بیش از صدهزار دلار + سرمایه‌هایِ مؤسساتِ مالی بزرگ (که البته این معیار از سال 2006 دیگر توسط فدرال رزرو مورد بررسی قرار نگرفته است، اگرچه همچنان مورد استناد برخی از تحلیلگران است)

بعدها به دلیل نقصی که برخی از محقّقان در معیار پرکاربردِ M2 دیدند، اقدام به تعریف مقیاس دیگری کردند که تحت عنوان True Money شناخته می‌­شود. تفاوت این معیار با M2 در این هست که از طرفی « سپرده‌های خزانه‌داری در فدرال رزرو» را هم به حساب آورده و از سوی دیگر «حساب‌های کوتاه مدّت و سرمایه‌ی سرمایه‌گذارن خُرد» را از محاسبه خارج کرده است.

رابطه­‌ی M2 و TM و احتمال رکود اقتصادی

طبق نظر محققین در چارتِ زیر که دو مقیاس M2 و True Money را درکنار هم نشان می­‌دهد و به تاز­گی منتشر شده است، نشانه‌­هایی وجود دارد که می­‌تواند گمانه‌­زنی‌­ها در رابطه با رکود اقتصادیِ قریب‌­الوقوع را تقوّیت نماید.


رشد حجم نقدینگیِ کشور معمولاً بعنوان شاخص مفیدی هم برای ارزیابیِ «فعالیّت‌های اقتصادی» و هم «رکودهای اقتصادیِ احتمالیِ پیش رو» شناخته می‌شود. در طیِ دوران شکوفایی اقتصادی حجم نقدینگی به دلیل وام‌هایِ بیشتری که بانک‌ها می‌دهند، رشد سریع‌تری دارد. از طرف دیگر، پیش از دورانِ رکود اقتصادی شاهدِ کم شدنِ میزان رشدِ میزانِ نقدینگی هستیم. با این حال، میزانِ نقدینگی درست پیش از شروعِ رکود اقتصادی شاهد یک رشدِ دوباره خواهد بود. معمولاً با نزدیک شدن دوران رکود، نرخ رشدِ TM بالارفته و فراتر از نرخ رشد M2 قرار می‌گیرد. درگذشته، این اتفاق رو در ماههایِ آغازین بحران‌هایِ اقتصادیِ سال 2002 و 2009 شاهد بودیم.

در کل، یک سقوط این چنینی در میزان رشدِ TM در طی ماههای اخیر نشان از اقتصادی دارد که رو به ضعیف شدن است. به موازاتِ کم شدن میزانِ وام­‌های بانکی، پول کمتری هم چاپ می­‌شود. و به دلیل آنکه فدرال رزرو دارایی­‌های کمتری را خریداری می­‌کند پول کمتری را هم تولید خواهد کرد. این موضوع اگرچه برای مهار توّرم بسیار خوب است، اما سقوط نرخ رشد تأمین نقدینگی برای کمپانی‌­های بزرگ و صنایعِ حباب­دار که مثل زامبی وابستگی شدیدی به جریان پیوسته­‌ی نقدین­گی دارند، مشکل ایجاد خواهد کرد.


منبع: mises.org


برای خواندن مطالب بیشتر از این نویسنده: توییتر/ مهدی


دیدگاه کاربران
رضا Jan 17, 2022

با سپاس از شما

ارسال دیدگاه جدید